Öppenhet, kontakt med offren, förebyggande arbete och bön biskop Anders´ policy.
"I Kyrkans namn har jag bett dem som drabbats av detta fruktansvärda om förlåtelse" skriver biskop Anders i ett brev riktat till alla katoliker i Sverige som publicerats på Katolska stiftets hemsida. Många katoliker har hört av sig till biskop Anders från katoliker som lider med kyrkan, från människor som är ledsna, arga, besvikna över att präster begått dessa allvarliga brott, och från många som lider med kyrkan och vill ge biskop Anders sitt stöd.
Biskopen skriver i brevet:
"Det skulle vara en stor tröst för mig och för vårt stift om många troende ser det som har hänt som en maning till mer och intensiv bön. Det vore också fint att samlas för eukaristisk tillbedjan. Man kan t.ex. be botpsalmerna och läsa lämpliga texter i botens och gottgörelsens tecken, eftersom oskyldiga har kommit till skada och Gud själv har sårats av det som skett."
Efter de första anmälningrna om övergrepp som kom in har några flera mail inkommit med anmälningar, en del med andra- och tredjehandsuppgifter. Men biskop Anders Arborelius är angelägen om att allt ska ses över för att vi ska kunna gå till botten med vad som verkligen har skett, meddelar Stockholms katolska stifts presstjänst. Biskop Anders har därför beslutat att en särskild grupp ska se över de övergrepp som anmälts till biskopsämbetet och se över det fortsatta arbetet med att förebygga sexuella övergrepp på barn och ungdomar. Biskop Anders har tagit personlig kontakt med dem som kontaktat honom och berättat om övergrepp för att se hur de önskar gå vidare. Det är också flera andra personer som kontaktat biskopsämbetet och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp, men i andra miljöer än Katolska kyrkan. Flera uttrycker tacksamhet över att biskop Anders talar öppet om det som hänt och tar offren på allvar.
Katolska kyrkan ingen preskribtionstid för sexuella övergrepp. I de fall när prästen fortfarande är i livet kommer man därför att göra en ordentlig kyrklig utredning, meddelar stiftets pressekreterare Maria Hasselgren. När utredningen är klar, och om den visar att övergrepp verkligen ägt rum, kommer den att överlämnas till Troskongregationen i Rom, såsom påven har bestämt. Det är sedan Troskongregationens sak att besluta om prästen ska bli av med sin identitet som präst.
Det finns ingen tolerans för pedofiler i Sveriges katolska kyrka. Det säger diakon Björn Håkonsson i en intervju med Världen idag. Björn är legitimerad psykolog och verksam i Vår frälsares katolska församling i Malmö och har tidigare ansvarat för stiftets utbildning i övergreppsprevention. "De typer som tror att de kan klä sig i prästskjorta, göra karriär och ses som halvgudar som ingen vågar anmäla, de kan glömma allt om katolska kyrkan", säger han. "Katolska kyrkan i dag är en av de allra säkraste platserna för barn och ungdomar."
År 2004 antog det svenska katolska stiftets en beredskapsplan för att förebygga och handlägga sexuella övergrepp. Där ingår bl.a. en utbildning som är obligatorisk för alla stiftets diakoner, systrar, anställda och volontärer. "Beredskapsplanen är ganska så vattentät, och innehåller allt det som Norge och Danmark nu har problem med", säger Björn Håkonsson. "Att en misstänkt ska polisanmälas och avstängas direkt är en automatik vi redan har inbyggt. Så jag kan tycka att man har varit långsam i våra grannländer". Björn tycker det är viktigt att uppmärksamheten breddas till att gälla hela samhället och inte bara Katolska kyrkan: "Nu är det dags också för de drabbade inom andra samfund att träda fram, bland baptister, protestanter, muslimer, judar och andra. Om det slutar med att vi betalar skadestånd och inget mer händer blir jag väldigt arg".
Kanske en tiondel av dem som kontaktar Riksorganisationen mot sexuella övergrepp (HOPP) har kristen bakgrund, säger kanslichef Monica Ahlberg till Världen idag. Det finns inga belägg för att katolska präster är överrepresenterade i dessa sammanhang.