april 2010 - Posts
NATIONERNAS PINGST - PENTECOST OF THE NATIONS 14?23 maj 2010

Ett initiativ från ICCRS. Katolska karismatiska förnyelsen i alla nationer i förbön 9 dagar inför pingsten och avslutning med ett firande på Pingstdagen.
DEL 1 PINGSTNOVENA 14-22 maj:
Vision: Katolska karismatiska förnyelsen över hela världen, tillsammans förenade i bön under 9 dagar, för Kyrkan, för enheten, för en ny pingstens kultur...
DEL 2 JESUSMAIFESTATIONEN 22 maj i Stockholm, (se nedan)
KKS rekommenderar alla katoliker att delta i denna stora manifestation som nu hålls för tredje året idag. Genom att aktivt delta manifesterar vi vår tro på Jesus, världens Frälsare och vår enhet med alla kristna som delar denna tro. Deltagandet i manifestationen är också en aktiv akt som understryker vår förbön om de kristnas enhet.
DEL 3 PINGSTDAGENS HÖGMÄSSA 23 maj
PENTECOST OF THE NATIONS avslutas med att vi firar Pingstdagens högmässa i våra hemförsamlingar. Ta med förbönsintentionerna i mässan. För Stockholmsregionen inbjuder KKS särskilt att fira högmässan kl 11.00 i Järfälla katolska församling.
Pentecost of the Nations, hemsida Folder med förbönsintentioner
JESUSMANIFESTATIONEN, Stockholm 22 maj 2010

Samling på olika torg kl 11.30, Katolska kyrkan ansvarar för programmet på Mynttorget. 14.00 är det avmarsch till Kungsträdgården där alla de olika torgmötena strålar samman i en stor gudstjänst. Hemsida
Reträtt med syster Margaritha Valappila 11?14 juni 2010 i Vår Frälsares kyrka, Malmö
Från Teresa Kristensson som representerar en grupp i södra Sverige som anordnar denna reträtt har vi fått följande information:
Tema: ?Du visar mig vägen till liv, hos dig finns glädjens fullhet, ständig ljuvlighet i din högra hand? (Ps 16:11)
Josefssystern Margaritha Valappila från Indien, är en av ledarna för ett katolskt evangelisationscenter Haus Raphael i Tyskland. För vidare information se: www.haus-raphael-ke.de
Sr Margaritha har tidigare varit i Sverige. Hon ledde en reträtt senast i Stockholm 2002. Se nyhetsbrev, januari 2003 . Kostnad: 50 euro (plus ev. organisationskostnader om ca 100 SEK) Avgifterna går till att täcka underhålls ? och driftskostnader för Raphaels hus och evangelisationsarbetet som bedrivs där.
Anmälningsdatum: Senast 10 maj Läs mera här.
Vatikanens presstjänst har publicerat ett yttrande från Jeffrey Lena, Heliga Stolens juridiska ombud i USA med anledning av en stämningsansökan inlämnad till en federal domstol i Milwaukee rörande sexuellt utnyttjande av minderåriga. Yttrandet lyder:
"First and foremost, sympathy is due to the victims of the criminal acts committed by Fr. Lawrence Murphy. By sexually abusing children, Murphy violated both the law and the trust that his victims had placed in him.
While legitimate lawsuits have been filed by abuse victims, this is not one of them. Instead, the lawsuit represents an attempt to use tragic events as a platform for a broader attack - this one dependent on re-characterising the Catholic Church as a worldwide 'business enterprise'.
The case against the Holy See and its officials is completely without merit. Most of the complaint rehashes old theories already rejected by U.S. courts. With regard to Murphy himself, the Holy See and its officials knew nothing of his crimes until decades after the abuse occurred, and had no role whatsoever in causing plaintiff's injuries.
Given its lack of merit, the lawsuit - together with its de rigueur press conference and news releases - is simply the latest attempt by certain U.S. lawyers to use the judicial process as a tool of media relations.
If necessary, we will respond more fully to this lawsuit in court and at the appropriate time.
"I Kyrkans namn har jag bett dem som drabbats av detta fruktansvärda om förlåtelse" skriver biskop Anders i ett brev riktat till alla katoliker i Sverige som publicerats på Katolska stiftets hemsida. Många katoliker har hört av sig till biskop Anders från katoliker som lider med kyrkan, från människor som är ledsna, arga, besvikna över att präster begått dessa allvarliga brott, och från många som lider med kyrkan och vill ge biskop Anders sitt stöd.
Biskopen skriver i brevet:
"Det skulle vara en stor tröst för mig och för vårt stift om många troende ser det som har hänt som en maning till mer och intensiv bön. Det vore också fint att samlas för eukaristisk tillbedjan. Man kan t.ex. be botpsalmerna och läsa lämpliga texter i botens och gottgörelsens tecken, eftersom oskyldiga har kommit till skada och Gud själv har sårats av det som skett."
Efter de första anmälningrna om övergrepp som kom in har några flera mail inkommit med anmälningar, en del med andra- och tredjehandsuppgifter. Men biskop Anders Arborelius är angelägen om att allt ska ses över för att vi ska kunna gå till botten med vad som verkligen har skett, meddelar Stockholms katolska stifts presstjänst. Biskop Anders har därför beslutat att en särskild grupp ska se över de övergrepp som anmälts till biskopsämbetet och se över det fortsatta arbetet med att förebygga sexuella övergrepp på barn och ungdomar. Biskop Anders har tagit personlig kontakt med dem som kontaktat honom och berättat om övergrepp för att se hur de önskar gå vidare. Det är också flera andra personer som kontaktat biskopsämbetet och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp, men i andra miljöer än Katolska kyrkan. Flera uttrycker tacksamhet över att biskop Anders talar öppet om det som hänt och tar offren på allvar.
Katolska kyrkan ingen preskribtionstid för sexuella övergrepp. I de fall när prästen fortfarande är i livet kommer man därför att göra en ordentlig kyrklig utredning, meddelar stiftets pressekreterare Maria Hasselgren. När utredningen är klar, och om den visar att övergrepp verkligen ägt rum, kommer den att överlämnas till Troskongregationen i Rom, såsom påven har bestämt. Det är sedan Troskongregationens sak att besluta om prästen ska bli av med sin identitet som präst.
Det finns ingen tolerans för pedofiler i Sveriges katolska kyrka. Det säger diakon Björn Håkonsson i en intervju med Världen idag. Björn är legitimerad psykolog och verksam i Vår frälsares katolska församling i Malmö och har tidigare ansvarat för stiftets utbildning i övergreppsprevention. "De typer som tror att de kan klä sig i prästskjorta, göra karriär och ses som halvgudar som ingen vågar anmäla, de kan glömma allt om katolska kyrkan", säger han. "Katolska kyrkan i dag är en av de allra säkraste platserna för barn och ungdomar."
År 2004 antog det svenska katolska stiftets en beredskapsplan för att förebygga och handlägga sexuella övergrepp. Där ingår bl.a. en utbildning som är obligatorisk för alla stiftets diakoner, systrar, anställda och volontärer. "Beredskapsplanen är ganska så vattentät, och innehåller allt det som Norge och Danmark nu har problem med", säger Björn Håkonsson. "Att en misstänkt ska polisanmälas och avstängas direkt är en automatik vi redan har inbyggt. Så jag kan tycka att man har varit långsam i våra grannländer". Björn tycker det är viktigt att uppmärksamheten breddas till att gälla hela samhället och inte bara Katolska kyrkan: "Nu är det dags också för de drabbade inom andra samfund att träda fram, bland baptister, protestanter, muslimer, judar och andra. Om det slutar med att vi betalar skadestånd och inget mer händer blir jag väldigt arg".
Kanske en tiondel av dem som kontaktar Riksorganisationen mot sexuella övergrepp (HOPP) har kristen bakgrund, säger kanslichef Monica Ahlberg till Världen idag. Det finns inga belägg för att katolska präster är överrepresenterade i dessa sammanhang.
Katolska kyrkan i Sverige har på tisdagen fått ta emot två anmälningar om sexuella övergrepp på minderåriga. I båda fallen rör det sig om händelser långt tillbaka i tiden, och det är offren själva som tagit kontakt med biskop Anders Arborelius. Mer på Stockholms katolska stifts hemsida...
I ett uttalande bekräftar biskop Bernt Eidsvig i Oslo att biskop Georg Müller, som ifjol lämnade sin post i Trondheim, att han gjorde det efter att det framkommit att han begått sexuella övergrepp på en minderårig. Stockholms Katolska stifts hemsida har mer information.
I samband med sin påskhälsning, urbi et orbi (=staden och världen) på 65 språk talade påven till tiotusentals församlade på Petersplatsen i ett regnigt Rom.
"Ja, bröder, påsken är verkligen mänsklighetens frälsning! Om Kristus - Guds Lamm - inte hade utgjutit sitt blod för oss, skulle vi inte ha något hopp, och ödet i vår värld skulle oundvikligen vara döden. Men påsken har vänt på utvecklingen: Kristi uppståndelse är en ny skapelse, inympningen som kan generera hela växten. Det är en händelse som på djupet har ändrat historiens riktning och lagt tyngdpunkten en gång för alla på den goda sidan, på livet, på förlåtelsen. Vi är fria, vi är räddade! Därför sjunger vi ur hjärtats djup: 'Jag vill sjunga till Herrens ära'.
De kristna, som träder ut ur dopets vatten, sänds runt om i världen för att vittna om denna frälsning, för att sprida påskens frukt, som består av ett nytt liv, befriat från synd och återställt till sin ursprungliga skönhet, sin godhet och sanning. Kontinuerligt, under tvåtusen år, har de kristna - i synnerhet helgonen - berikat historien med den levande erfarenheten av påsken.
Kyrkan är uttågets folk, eftersom de ständigt lever påskmysteriet och sprider dess förnyande kraft i varje tid och på varje plats. Än idag behöver mänskligheten ett 'exodus' (=uttåg), inte justeringar på ytan, utan en moralisk och andlig omvandling. Mänskligheten behöver evangeliet om frälsning, för att träda ut ur en kris som är så djup, att den som sådan kräver stora förändringar, med början i samvetet."
Påven nämnde olika platser i världen som väntar på denna förnyande kraft och framförde förböner:
- För Mellanöstern, att våldet skall upphöra och att fred kan uppnås. "Jag ber till vår Herre Jesus.. att särskilt i det land som helgats genom hans död och uppståndelse, folken kan uppnå ett sant och definitivt 'uttåg' från krig och våld och till fred och samförstånd." Påven nämnde också den svåra situationen för kristna i Irak.
- För Karibien och Latinamerika, där kriminalitet knuten till narkotikahandel och trafficking hotar samhällena, han nämnde också jordbävningarna i Haiti och Chile.
- För Afrika: "I kraften av den uppståndne Jesus, må konflikterna i Afrika komma till ett slut" Han nämnde särskilt Kongo, Guinea och Nigeria.
- För Kristna som förföljs och även mördas för sin tro, t.ex. i Pakistan, och länder plågade av terrorism och social och religiös diskriminering.
Påsken är inget magiskt, reflekterade påven och fortsatte sitt tal:
"Såsom judarna bortom det Röda havet möttes av öken, så finner kyrkan, bortom Uppståndelsen, historien med dess glädjeämnen och förhoppningar, sorger och bekymmer. Men denna historia är ändå förändrad och präglas av nytt och evigt förbund, och den är verkligen öppen för framtiden. Räddade i hoppet, fortsätta vi vår pilgrimsfärd, med en gammal och alltid ny sång i våra hjärtan: 'Jag vill sjunga till Herrens ära, ty högt är han upphöjd'. "
Hela talet på svenska här. Referat från Zenith
I sin långfredagspredikan hade fr Cantalamessa läst ett citat ur ett brev från en judisk vän. Efter publiceringen kom pressrapporter om kritik från den judiska världen.
Cantalamessa säger att hans intention var vänskaplig, och han säger i en intervju med Corriere della Sera: "Om, tvärtemot min intention, jag sårade judar och offer för pedofili, så ångrar jag uppriktigt detta och ber om förlåtelse och försäkrar båda dessa grupper min solidaritet." Han tillägger:" Det är en sak jag måste klargöra. Påven har inte bett mig att säga det jag sade, han liksom alla andra hörde mina ord första gången under mässan i Peterskyrkan. Ingen i Vatikanen ber mig någonsin om att få läsa mina predikotexter i förväg, något som jag ser som att man tillerkänner både mig och media ett stort förtroende".
Nyhetsbyrån Zenith har mera:
The Capuchin Friar explained to the Italian newspaper “Corriere della Sera” his intention in citing his Jewish friend’s letter: “This year the Jewish Passover occurs during the same week as Christian Easter. This gave me the idea, even before I had received the letter from my Jewish friend, to offer them a greeting from Christians, precisely in the context of Good Friday, which, unfortunately, has always been an occasion of conflict and, for them, of understandable suffering … .”
“I inserted the letter from [my] Jewish friend only because it seemed to me a witness of solidarity with the Pope so harshly attacked in recent weeks,. My intention therefore was a friendly one, not at all hostile. “In his letter, my Jewish friend, an Italian who is deeply identified with his religion, even authorized me to give his name. I was the one who decided it was not prudent to involve him directly, and much more do I think so now.”
I en ledare i Irish Catholic ifrågasätts sångerskan Sinead O'Connors häftiga angrepp på påven Benedikt XVI i TV3 nyligen. Hon har också skrivit en artikel i Washington post. Enligt ledaren är sångerskan ologisk och intolerant. Hon ignorerar fakta och det framstår som ett försök att tysta påvens försvarare. "Så ser det ut när frihetsrörelser urartar i skräckväden, en form av tyranni ersätts med en annan, och vi är tillbaka där vi startade", skriver tidningen.