Falska dokument till grund för New York Times anklagelser mot påven.


     F Thomas Brundadge

New York Times hade den 24 mars en artikel där påven Benedikt XVI anklagades för att ha stoppat en process mot en pedofilpräst. Nu visar det bygger på falska dokument. New York Times anger som källa Fr Thomas Brundage som var domare i den kyrkliga processen mot pedofilprästen Lawrence Murphy. Brundage träder nu fram och dementerar att han är upphovsman till de citat som New York Times säger sig ha fått från honom, och att tidningen överhuvudtaget inte alls haft kontakt med honom, inte heller några andra journalister. Domaren hävdar med bestämdhet att det är mycket osannolikt att kardinal Josef Ratzinger – den nuvarande påven haft något med fallet att göra över huvud taget. Den falska nyheten har spridits över hela världen och återgetts i många tidningar.  Signum-bloggen har en översättning av Fr Brundadges text.

I veckan publicerades också en artikel i Washington Post av den irländska sångerskan Sinead O Connor. Sångerskan har själv erfarenhet av Irländska katolska institutioner som barn och anser att påvens Herdabrev till Irland är otillräckligt och ihåligt. I artikeln upprepar hon den ofta i pressen förekommande missuppfattningen att av Vatikanen utfärdade dokument från 1960-talet tvingade kyrkliga ämbetsmän att hemlighålla kännedomen om sexuella övergrepp.

Vatikanens presstalesman Lombardi var i ett uttalande nyligen mycket tydlig med att varken det omtalade dokumentet utfärdat av Vatikanen 1962,  Crimen Sollicitationis  eller Katolska kyrkans kanoniska lag någonsin skulle kräva att tjänstemän i de katolska stiften strikt skulle hemlighålla alla rapporter om sexuella övergrepp. Detta stämmer inte alls. Lombardi säger:

"Tvärtemot de rykten som cirkulerat i pressen är det så att varken 'Crimen' eller den Kanoniska lagen någonsin har förhindrat anmälning av barnövergrepp till polis och domstolsmyndigheter."

Uppdatering 2010-04-01 00:38:

Tidningen New York Times har nu på sin hemsida publicerat en artikel om kardinalen William Levadas försvar av påven mot tidningens anklagelser om att påven skulle ha stoppat processen mot pedofilprästen Lawrence Murphy.  En lång och utförlig text av kardinal Levada finns utlagd på Vatikanens hemsida.  (Kardinal Levada är chef för Vatikanens troskongregation, efterträdde kardinal Joseph Ratzinger, nu påve Benedikt XVI)

Läs också Vatikanradions intervju med Thomas Brundage, domaren som avslöjade de fejkade dokumenten bakom NYT´s anklagelser.

Uppdatering 2010-04-01 11:03: New Yorks katolske ärkebiskop Dolan kommenterar New York Times skriverier om påven och Katolska kyrkan under den gångna veckan och går igenom felaktigheterna detalj för detalj. Läs biskop Dolans blogg här.