Richard Williamson: Att tala med Vatikanen är som att tala till döva öron.

I en videointervju förklarar SSPX-biskopen Richard Williamson (som tidigare uppmärksammandes för sitt förnekande av Förintelsen) att SSPX samtal med Vatikanen och Troskongregationen kommer att sluta som en dialog mellan döva om inte antingen SSPX blir en förädare eller Rom omvänder sig.  “De två utgångspunkterna är helt inkompatibla", sade Williamson. "2+2=4 och 2+2=5 är ömsesidigt uteslutande. Antingen får de som säger att 2+2=4 överge sanningen och hålla med om att 2+2=5, dvs, att SSPX överger sanningen, eller så får de som säger att 2+2=5 omvända sig till sanningen. Eller så får man mötas på halva vägen och säga att 2+2=4½, men det är fel. Antingen blir SSPX en förädare, eller så får Rom omvända sig, annars blir det en dialog mellan döva."

Videointervjun har lagts ut på uppladdningssiten Dailymotion, och intervjuaren känns av franska La Croix igen som en fransk politiker tillhörande ultrahögern, rapporterar Reuters. Vatikanen som 2009 inledde en dialog med SSPX har bl.a. deklarerat att man ställer krav på att Richard Williamson skall ta tillbaka sina uttalanden om Förintelsen.

Published 2010-1-21 7:37 by Bengt Malmgren

Comments

den 21 januari 2010 14:53 by Bengts Blogg

# Williamson förnekar sig inte.

Det har varit ganska tyst sista månaderna kring förhandlingarna mellan Vatikanens troskongregation

den 21 januari 2010 23:25 by Michael G. Helders

# re: Richard Williamson: Att tala med Vatikanen är som att tala till döva öron.

Hur ser du själv på situationen med SSPX?- Om traditionen är helig- så har väl SSPX helt rätt och Rom/- Andra Vatikan Koncoliet fel?

den 22 januari 2010 10:43 by Bengt Malmgren

# re: Richard Williamson: Att tala med Vatikanen är som att tala till döva öron.

Till Michael G Helders: Det beror på hur man tolkar traditionen och Andra Vatikankonciliet.

Som svar hänvisar jag till Joseph Ratzingers (nuvarande påvens) bok om kyrkans väsen, KALLAD TILL GEMENSKAP som jag har skrivit om på min blogg:

  • Kyrkan, helheten och delarna, biskopens uppdrag. Läs här.
  • Kyrkans ursprung och väsen. Läs här.
  • Petrusämbetet och enheten. Läs här

//mvh

Bengt Malmgren

den 27 januari 2010 14:38 by Symeon

# re: Richard Williamson: Att tala med Vatikanen är som att tala till döva öron.

Jag tror personligen att SSPX kommer att splittras i en knäppgöksdel (med +Williamsom i spetsen) och en resonlig del (med +Fellay), som återförenas med Rom. Det här är sista anhalten för SSPX utanför synlig gemenskap. De har "förlorat" FSSP, ICKSP och IBP till Rom över de 22 år som gått sedan exkommunikationerna. Nu, efter de teologiska samtalen mellan dem och Rom, kommer de sista från sällskapet som någonsin vill ha enhet komma tillbaka, och de som aldrig varit intresserade av enhet blir kvar i en liten paranoid klick under Williamson.