Påven: Jag kommer för att be om fred - i det Heliga Landet och i hela världen. Aldrig mer Shoah

På måndag förmiddag lämnade påven Benedictus XVI Amman efter tre intensiva och mycket lyckade dagar. Påven landade klockan 11 på Ben Gurion flygplatsen i Tel Aviv och efter en kort välkoms ceremoni på flygplatsen reste han vidare med helikopter till Jerusalem, som betyder fredens stad. På flygplatsen tog Israels president Shimon Peres och landets premiärminister Benjamin Netanyahu emot påven. Läs mera...

Published 2009-5-11 15:28 by Bengt Malmgren

Comments

den 11 maj 2009 15:39 by Bengt Malmgren

# re: Påven: Jag kommer för att be om fred - i det Heliga Landet och i hela världen. Aldrig mer Shoah

Citat från Vatikanradions rapportering:

Påven började sitt tal på flygplatsen med att tacka presidet Shimon Peres för att få möljgheten att göra denna pilgrimsfärd till ett land som helgats av patriarker och profeter, och som de kristna vördar särskilt som den plats där Jesu liv död och uppståndelse ägde rum. ”Jag kommer till dessa heliga platser särskilt för att be för freden - fred här i det heliga landet, och fred i hela världen.

Påven fortsatte sitt tal med att understryka det som den Heliga stolen och Israel har gemensamt: ”vi delar många värderingar, framförallt den att religion måste ha en rättmätig plats i samhället. Den rätta ordningen i de sociala relationerna kräver att alla människors frihet och värdighet respekteras, vilket kristna, muslimer och judar tror, att människan är skapad av en kärleksfull Gud och har evigt liv som mål”. När den mänskliga personens religiösa dimension förnekas eller marginaliseras, sätts själva grunden, för den korrekta tolkningen av de oersättliga mänskliga rättigheterna, på spel.

Påven talade vidare och fördömde förintelsen och antisemitismen då han sa: ”Tragiskt nog, har det judiska folket upplevt de fruktansvärda konsekvenserna av ideologier som förnekar den mänskliga personens grundläggande värdighet. Det är rätt och passande att jag under min vistelse i Israel, har möjlighet att hedra minnet av förintelsens sex miljoner judiska offer, och att be om att mänskligheten aldrig någonsin mer ska behöva vittna till ett liknande enormt brott. Tyvärr, fortsätter antisemitismen fula anlete att sticka ut i många delar av världen. Detta är helt oacceptabelt. Alla ansträngningar måste göras för att bekämpa antisemitismen, oavsett var den är, och att främja respekten och aktningen för alla människor, oberoende ras, språk och nation i världen”.