maj 2009 - Posts

I en skarp kommentar i  Irish Times, säger ärkebiskopen i Dublin, Diarmuid Martin att oförmågan från de religiösa ordnarna och katolska kyrkoledare att agera beslutsamt på anklagelserna om sexuellt utnyttjande har allvarligt skadat Kyrkans trovärdighet. Det första Kyrkan måste göra är att lägga bort alla försök att förneka. Så gjorde man tidigare, och tyvärr ser vi den attityden fortfarande, skriver ärkebiskopen.

Representatives of the 18 religious orders that hammered out the 7-year-old agreement after contentious negotiations with the government said that they would continue to offer support to victims of abuse. But they indicated that they would not renegotiate the deal.

Fler länkar: Archbishop slams Irish Catholic orders over abuse (AP), Abuse deal should be revisited, says Brady (Irish Times), Congregations rule out revisiting abuse deal (Irish Times), Statement by the Standing Committee of the Irish Bishops’ Conference

Biskop Anders Arborelius har besökt tidningen dagen. Chefsredaktör Elisabeth Sandlund skriver om mötet på sin blogg:

Kanske finns det någon läsare som höjer kritiskt på ögonbrynen. Men för mig är det självklart:  Dagen är en allkristen tidning. Vi vill till och med så gott vi förmår vara en ekumenisk motor. Vi står stadigt på den ideologiska grund våra ägare lagt fast. Just därför kan vi närma oss och nå ut till många andra delar av svensk kristenhet i förvissningen om att även om hel del skiljer är det ännu mer som förenar. Lika självklart är det förstås att vi bevakar Katolska kyrkan - liksom Svenska kyrkan, pingströrelsen, EFK, Missionskyrkan osv osv - med journalistisk distans och kritiskt sinnelag. Vi lyfter fram sådant som är bra och vi tvekar inte att skriva om det som är mindre bra. För detta behövs kunskap och insikt. Det skaffar vi oss bland annat genom att möta företrädare för olika sammanhang.

Läs också dagenredaktören Emanuel Karlstens bloggkommentar

Fira Pingst med Katolsk Karismatisk förnyelse i Sverige (KKS) och Katolska karismatiska förnyelsen i hela världen. 22-31 maj 2009. -Ett svar från Karismatiska förnyelsen på påvarna Johannes Paulus II´s och Benedikt XVI´s uppmaningar att sprida "pingstens kultur" i världen". Läs mera...

1. Pingstnovena 22-30 maj

Be enskilt eller tillsammans med din församling/bönegrupp pingstens novena 9 dagar innan pingst (se bönboken Oremus). Bor du i Stockholmsregionen är du välkommen att delta i pingstnovenan tillsammans med bönegruppen i Den Heliga Familjens församling i HaningeLäs mera på KKS hemsida.

 

2. Firande på Pingstdagen

I många länder ordnar Karismatiska förnyelsen ett festligt pingstfirande på pingstdagen. I Sverige har vi inte haft möjligthet att ordna ett sådant arrangemang i år, men vi uppmuntrar alla att i samband med Pingstdagens högmässa bära bära fram de särskilda böneintentionerna. För er i Stockholmsregionen inbjuds dock särskilt till pingstvigiliemässa med Neokatekumenal vandring i Den Heliga Familjens församling i Haninge, Vendelsömalmsvägen 200, lördag 30 maj kl 18.30.

Särskilda böneintentioner för pingstnovenan:

För ett förnyat utgjutande av den Helige Ande:

För Kyrkan och påven Benedikt XVI:
Att förkunna Evangeliet i den Helige Andes kraft (Apg 2:11)

För Världen:
a) Att alla folk kommer till tro på Jesus Kristus; b) för de kristnas enhet (Joh 17:21).

För Katolska Karismatiska förnyelsen:
a) Att troget leva och dela vår centrala kallelse, den Helige Andes utgjutande, den personliga pingsten för var och en; b) för enhet mitt i mångfalden av uttryck inom den världsvida förnyelsen, och i relation till hela Kyrkan; c) att alla de projekt och tjänster som engagerar Karismatiska förnyelsen skall bära frukt.

För ICCRS:
a) För ICCRS´vision, mission och tjänst för den världsvida förnyelsen; b) för nödvändiga finansiella resurser c) och för Herrens vägledning och välsignelse över alla ICCRS´speciella arrangemang och projekt.

För Europa och Sverige:
a) Om en god utveckling i fred och frihet och fortsatt respekt för kristna och humanitära värden;b) om en fortsatt god ekumenisk utveckling i Sverige där kristna ledare från olika samfund tar ett fortsatt gemensamt ansvar för evangelisationen och förvaltandet av vårt kristna arv.

Den karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan är inte en rörelse i samma mening som andra rörelser i kyrkan. Det finns ingen jordisk grundare, det är snarare en ström av Guds nåd som ger förnyelse i den Helige Ande. Den är världsvid och ger sig tillkänna i många olika uttrycksformer. Karismatiska förnyelsen består av en mångfacetterad samling personer, grupper, kommuniteter och tjänster.

More...

På måndag förmiddag lämnade påven Benedictus XVI Amman efter tre intensiva och mycket lyckade dagar. Påven landade klockan 11 på Ben Gurion flygplatsen i Tel Aviv och efter en kort välkoms ceremoni på flygplatsen reste han vidare med helikopter till Jerusalem, som betyder fredens stad. På flygplatsen tog Israels president Shimon Peres och landets premiärminister Benjamin Netanyahu emot påven. Läs mera...

Den Helige Fadern lyfte från Rom Fiumicino 09.50 i morse med destination Amman i Jordanien. Han påbörjade så sin resa till det Heliga landet som pågår till den 15 maj. Detta är den tolfte resan utanför Italien under hans pontifikat.  Kung Abdullah II och drottning Rania av Jordanien välkomnade påven.  Närvarande vid välkomstceremonin var också politiska och civila myndighetspersoner från landet, patriarker, biskopar och en grupp kristtrogna. "Jag kommer till Jordanien som en pilgrim", sade påven, "för att hedra heliga platser som har spelat så stor roll i nyckelhändelserna i den bibliska historien." Läs mera...

Oas-konferensen i Katarina kyrka samlade människor inte bara från Svenska kyrkan utan från hela kristenheten.

Huvudtalare på OAS-konferensen var p Raniero Cantalamessa. Han intervjuas i Dagen, han säger bl.a.: "Vi har upplevt en ny pingst i ett sekel. Först i de protestantiska kyrkorna, senare även i katolska kyrkan. I dag är Andens verk en samlande faktor som går genom alla kristna samfund. När vi samlas i den här "pingstens ande" upplever vi en större enhet och glädje tillsammans. Detta är något nytt."

P Cantalamessa beskriver att det finns en stor öppenhet inom Vatikanen för den karismatiska förnyelsen:  "Redan Paulus VI öppnade vägen och sedan bekräftade Johannes Paulus II detta. Även den nuvarande påven är mycket öppen och har skickat hälsningar till karismatiska möten som har hållits i Italien. Det finns ett stort intresse inom katolska kyrkan av att ta del av vad den helige Ande gör i vår tid".

Inom den institutionaliserade kyrkan i Sverige tycker sig p Cantalamessa se en brist på engagemang för evangelisation och en brist i tydlig förkunnelse av Jesus, till och med en tvekan av Jesu gudomlighet. HAn tillägger: "Men parallellt med detta finns det grupper som står fasta i tron, som har ett oerhört engagemang för Jesus, och som har en sådan iver i att prisa Herren och att sprida budskapet om honom. Så varje gång jag kommer till Sverige blir jag personligen uppbyggd". Läs hela intervjun här.

Mera om Oas-mötet i Katarina kyrka i StockholmP Cantalamessas tal på Mynttorget i samband med Jesusmanifestationen (video)  Mera om Jesusmanifestationen