Biskop Anders prioriterar integrationen och ekumeniken.

29 december firade biskop Anders Arborelius 10 år som biskop i Katolska kyrkan i Sverige. Det skedde i samband med en mässa i Katolska kyrkan som var helt fullsatt och många personer fick stå. Många gäster var närvarande, bland vilka märktes nuntien i Skandinavien (Vatikanens ambassadör), ärkebiskop Emil Paul Tscherrig som förmedlade en hälsning från påven Benedikt XVI, katolske biskopen från Mainz i Tyskland, en stor del av Stockholms katolska stifts präster och många ekumeniska gäster. I samband med mässan vigdes också två nya katolska präster, Franz Schneider och Markus Maeurer. Efteråt var det fest och mingel i Domkyrkosalen.

I tidningen Dagen finns idag en stor intervju med biskop Anders:  

Hur är det att vara katolsk biskop i ett land där bilden av Katolska kyrkan är liktydig med motstånd mot preventivmedel, aborter och homosexuella?
-Det är frustrerande att människor har en så begränsad blick på Katolska kyrkan och tillåter sig att säga saker som de knappt skulle säga om någon annan. Och att man faktiskt aldrig har satt sig in i varför Katolska kyrkan säger si eller så. Så om Katolska kyrkan vet man ungefär de tre sakerna, annars vet man ingenting alls. Men det är spännande att möta de här människorna och försöka få till ett samtal och övervinna fördomar. Ibland kan det bli ett närmande, ibland inte.

Vad skulle du vilja berätta om Katolska kyrkan för svenskarna?
-Att vi i Jesus Kristus har fått den stora gåvan som vill rädda och frälsa oss, och i Jungfru Maria resultatet av det Gud vill att vi ska vara. Kyrkan hjälper oss att växa och mogna genom de två förebilderna, Jesus och Maria.

Vilka tre frågor är viktigast under de kommande tio åren ?
-Det inre arbetet: ett tiotal församlingar står utan präst och vi måste stärka de lokala orientaliska grupperna (irakiska flyktingar) som växer väldigt mycket. Det ekumeniska arbetet. Och samverkan med goda krafter i samhället i frågor som gäller människovärde, flyktingar, familj och integration. Integrationsfrågan ligger mig mycket varmt om hjärtat eftersom Sverige riskerar att bli två Sverige.

Biskop Anders föddes 1949 och är uppvuxen i Lund. Han är ursprungligen svenskkyrklig, men blev katolik 1969. 1971 blev han karmelitmunk och prästvigdes 1979. Biskopen har som valspråk "In laudem gloriae - Till Guds högre ära"  -Man får redan på morgonen inrikta sig på att ge den här dagen, allt man gör, som gåva till Gud, förklarar biskop Anders.

Så här kommenterar biskop Anders de antikatolska strömningarna i Sverige:"Nästan alla länder har en bottensats av fördomar. Oftast är det en underliggande antisemitism. I Sverige är det en underliggande antikatolicism, som kan klä sig lite olika - i de frikyrkliga grupperna på ett sätt, i andra grupper på ett annat. Vi måste komma ihåg att det moderna Sverige har fötts i kamp mot den katolska kyrkan. Tidigare hyllade man Gustav II Adolf och de lutherska idealen. Nu är det den sexuella friheten - och den katolska kyrkan är då den onda draken som hindrar detta." (källa: Dagen)

Läs också kommentar på Bengts blogg
Published 2008-12-30 11:41 by Bengt Malmgren

Comments

den 30 december 2008 13:43 by Anders Jonsson

# re: Biskop Anders prioriterar integrationen och ekumeniken.

Biskop Anders är en sann herde och en mycket god Kristi apostel.

Jag gratulerar honom av hela mitt hjärta och hoppas att han får ha hälsan och leda kyrkan i Sverige under många..många år framöver.

Det han sår i dag kommer vi att få skörda i framtiden.

Jag personligen anser att han är den bästa biskopen man kan tänka sig!

Jag vill också gratulera våra nya präster Fader Franz och Fader Mark, och jag önskar och ber att Gud skall välsigna er i rikaste mått för er tjänst i Kristi rike!