Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Skärpning säger Anden till församlingen.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Det gäller att tyda tidens tecken, inte bara flyta med och tänka att allt ordnar sig, utan också ta ett ansvar. Dagens tidningsskörd ger en del matnyttigt input till detta tema.

I DN publiceras en artikel av Václav Havel som nyligen avled. Texten skrevs 1998 men är högst relevant idag. Den visar på vilken man av moralisk resning han var, ett riktigt statsmannaämne, någon som kan se längre än till opinionssiffrorna inför nästa val. "Jag är fast övertygad om att världen idag mer än någonsin behöver upplysta, tänkande politiker som är djärva och vidsynta nog att beakta sådant som ligger utanför deras omedelbara inflytande i tid och rum", skriver han. Var finns sådfana politiker idag? Behovet av dem är större än någonsin, just för att vår tid just gynnar motsatsen, det ögonblickliga, att haka på trenden, att inte tyda tidens tecken i djupare mening, men att höja fingret och känna av de aktuella opinionsvindarna. Men de lyser mestadels med sin frånvaro. Juholt häcklas för att han är en vindflöjel, men det är inte han som person som är problemet, han är en produkt av sin tid och av en socialdemokrati som inte vill visioner och nytänkande utan inrättning i ledet.

"Det är min fasta förvissning", fortsätter Havel, "att politikens mening inte är att uppfylla kortsiktiga önskningar... han måste övertyga väljarna om att han förstår vissa frågor och att de därför bör rösta på honom". Visserligen har fanatiker, envåldshärskare och totalitära ideologier använt samma argument som argument, men politikens verkliga konst är att vinna människors stöd för en god sak, även om det kan störa deras eget tillfälliga intresse, och även om politikern äventyrar sin egen ställning på kort sikt. Att kompromissa med sitt intellekt, sanningen och sitt samvete hör till de onda handlingar politiker och de intellektuella som stöder dem kan begå. En god politiker förklarar utan att vilja manipulera och förföra, söker ödmjukt efter sanningen utan att påstå sig vara den professionella ägaren av sanningen och pekar också på andras goda egenskaper.

En intellektuell och kulturpersonlighet som jag verkligen uppskattar och respekterar är författaren Bengt Ohlsson, krönikör i DN. I kulturdelen i DN idag skriver han en mycket avslöjande och tankeväckande artikel om hur kulturvänstern fastnat i sina egna mönster och slutat tänka, samtidigt som man dubbelmoralistiskt inte alls motsvarar de ideal man säger sig stå för i sin egen livsföring. Är man intellektuell och kulturarbetare förväntas man ha vissa förutbestämda åsikter i vissa frågor, såsom mellanösternkonflikten, Nya Slussen, bestämda uppfattning om makt och vem som är makthavare etc. Jag tycker Bengt skriver med sanningslidelse, ärlighet och mod, ungefär i den anda som Havel talar om.

Mod och handlingskraft gäller det att ha också för oss vanliga medborgare i vardagslivets alla vardagssituationer. Läs denna krönika av Bengt Ohlsson från 23 dec som är en illustration ur Stockholmslivets vardag till hur vi kan tillämpa liknelsen om den barmhärtige samariten. Vill också uppmärksamma intervjun med Marcus Birro i dagens nummer av Dagen. Han vinner respekt hos många genom att personligt våga tala om den kristna tron och dess konsekvenser i vardagen. Marcus tillhör dem som försöker vara varsamma med sanningen och tycker det var förnedrande som det var förr, när folk ofta ringde och ville att han skulle tycka till om det ena eller det andra bara för att han var kändis. "Det är mitt jobb att ha åsikter, och när man har en plattform som Expressen där runt 1 miljon människor kan läsa mina krönikor, då måste mina åsikter vara förankrade i mig. Då kan jag inte bara slänga ur mig saker", säger han i intervjun.

Bengt Ohlssons krönika och Marcus Birros engagemang  får mig att reflektera över hur lätt det är att bara gå förbi, strunta i medmänniskan och tänka att andra skall ta hand om det. Vi behöver vakna, vara alerta, skärpa oss. Både i de små enkla vardagssituationerna i hemmet, skolan, arbetsplatsen och i politiken. Då håller det inte att vara ouppmärksam eller  ovarsam med sanningen. Låt oss få fler vardagshjältar och fler riktiga statsmän!


Posted 2012-1-4 10:28 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren