Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Otillständiga religiösa dödshot x 2
Bengts Blogg

Syndication

Recent Posts

News

Archives

Dödshot 1
Enligt uppgifter i pressen sändes för ett par veckor sedan ett inslag från Sveriges radios somaliska redaktion  där en imam uttalade att det är varje muslims skyldighet att döda dem som lämnar islam. Dagen har åkt till Rinkeby för att försöka få en intervju med den utpekade imamen men misslyckats att hitta honom. Det finns somaliska f.d. muslimer i Sverige som konverterat till kristendomen. Det är helt oacceptabelt att de utsätts för hot på detta sätt. Vi förväntar oss tydliga och klara avståndtaganden från liknande uttalanden från ledande muslimer. Inte sällan hör vi tyvärr bara mumlande ursäkter.

Dödshot 2
Enligt organisationen Human Rights First kan Sydsudan vara på väg att införa dödsstraff för homosexuella. Detta är särskilt allvarligt eftersom Sydsudan har en stor kristen befolkning. Jag vet inte om presidenten Salva Kiir är vill göra gällande att han är kristen, men han meddelade nyligen enl Dagen att demokrati, jämlikhet och rättvisa inte är några värden som omfattar homosexuella.

Detta är skandal och en stor provokation mot mänskliga rättigheter som på det kraftigaste bör fördömas. Sydsudan har just blivit en fri stat där man befrias från hotet att leva under förtryckande sharialagar, och så går man i nästa ögonblick och planerar att införa förtryckande lagar för medborgare i det egna landet. Skäms! Man tänker på liknelsen som Jesus gav oss om tjänaren som fick en stor skuld efterskänkt av sin herre, men i nästa stund utkrävde tjänaren betalning av någon som var skyldig honom en mycket mindre summa och hotade att kasta honom i fängelse om han inte betalade genast. (Matt 18:23-34)

Vi får hoppas att Katolska kyrkans biskopar i Sydsudan protesterar mot ett sådant lagförslag, precis som de gjorde i Uganda där ett liknande lagförslag lades på hyllan.

Det finns i dessa delar av Afrika en folklig homofobi som tyvärr också exploateras av vissa militant fundamentalistiska kristna som på detta sätt skandaliserar hela kristenheten. Tack och lov är dessa grupper små. I Uganda var det främst en parlamentsledamot, David Bahati, som drev frågan. Inte bara Katolska kyrkans biskopar, utan också evangelikala kristna och den amerikanske pastorn Rick Warren som bedrivit evangelisation i Uganda tog avstånd från förslaget.


Posted 2011-9-8 8:27 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren