Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
WYD: Vad som sker och vad som rapporteras i media.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Bilden visar gryning över Cuatrovientos, de fyra vindnarnas fält, en flygplats där ett område som 48 fotbollsplaner där miljoner unga pilgrimer tillbringat natten i bönevaka. Igårkväll var det bönevigilia med påven Benedikt som tillfälligtvis fick avbrytas av ett åskväder med regn och kraftig blåst - så kraftig att påve Benedikts kalott (den lilla platta mössan) blåste av och hans papper med manus till predikan höll på att blåsa bort. Påven och arrangörerna tog det lugnt, och man fick improvisera.

Påven fick frångå sitt planerade tal och använde åskvädret som illustration i sin predikan. Störst intryck gjorde ungdomarnas glädje och entusiasm, som inte lät sig dämpas av ovädret, istället valde man att sjunga och dansa, “We are the Pope’s Children" steg mot himlen. Polisen uppskattade deltagarantalet till 1,4 miljoner personer, och då kunde alla inte komma in på området.

"Var stolta över trons gåva som ni fått ta emot, det kommer att ge ljus över ert liv i livets alla förhållanden. Endast Kristus kan svara upp till era förhoppningar. Låt er gripas av Gud, så att er närvaro i Kyrkan kan ge henne nytt liv.", sade påven vars predikan snart fick tillfälligt avbrytas av åskvädret.

Tack för er glädje och uthållighet, sade påven. Er styrka är större än regnet, sade påven sedan ovädret bedarrat. "Herren sänder er massor av välsignelser med regnet."

Efter predikan ledde påven alla ungdomarna i sakramental tillbedjan. "Kära ungdomar", sade påven, "i denna stund av tystnad inför det heliga Sakramentet, låt oss vända vårt hjärta och sinne till Jesus kristus, Herren i vårt liv och vår framtid. Må han utgjuta sin Ande över oss och över hela Kyrkan, så att vi blir en fyrbåk för frihet, försoning och fred för hela världen."

En stark förnimmelse av stillhet och frid sänkte sig över hela folkmassan när kören intonerade Mozarts eukaristiska hymn “Ave Verum Corpus,” varefter en lång stund av tillbedjan i tysthet tog vid. Det var rörande att se hur majoriteten av pilgrimerna föll på knä på den leriga marken inför det heliga Sakramentet.

Som ni stod emot ovädret, fortsätt att stå nära Kristus på er väg genom livet, uppmanade påven ungdomarna. Innan han lämnade ungdomarna sade han att vi ikväll "haft ett levande äventyr tillsammans", och tackade dem för deras offer att tillbringa natten i bönevaka.

Allt detta fick vi inte veta så mycket om i den ordinare sekulära nyhetsrapporteringen. (Fast BBC hade ett ganska bra reportage nu på morgonen om WYD). Men tack vare att kalotten blåste av påve Benedikts huvud renderade det ett TT-telegram som jag märker att många tidningar tagit in på sina webb-upplagor. Tyvärr en massa sakfel: Det var inte mitran som blåste av utan kalotten, och det var inte öppningsmöte för WYD igår kväll då det hände, mötet har pågått sedan 16 augusti. Men hur som helst är det är ju bra att vindarna kan hjälpa till att sprida evangeliet över världen, om än ibland på lite oväntat sätt.

Vid det här laget är påven på väg tillbaka till de fyra vindarnas fält för att fira den stora avslutningsmässan. Nu skall jag se på den i direktsändning via CTV.

           

Posted 2011-8-21 9:30 by Bengt Malmgren
Sorterad under: , , ,
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren