Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Spännande utgrävningar vid södra Riddarholmen
Bengts Blogg

Syndication

Recent Posts

News

Archives

I samband med bygget av citybanans tunnel under riddarfjärden passerar man genom arkeologiskt intressanta lager som berättar om Stockholms historia. Trafikverket är byggherre och man samarbetar med Sjöhistoriska museet som tar hand om det arkeologiska materialet allteftersom man gräver sig nedåt. DN berättar idag att man kommit till 1800-talet, och under de närmaste veckorna kommer man att kunna följa hur man tar sig ner i de arkeologiska lagren ända till medeltiden. Följ utgrävningarna på Twitter.

Som jag berättat tidigare har det blivit mycket arkeologi och historia denna sommar. Jag har berättat om Vendel-tiden (c:a 500-800), Birka (800-talet) och Sigtuna (grundades c:a 1000). Stockholm anlades i början av 1200-talet på några öar mellan Mälaren och Östersjön som genom landhöjningen kring 900-talet blivit tillräckligt stora för att kunna fungera för en sammanhängande stadsbebyggelse. Birger Jarls skyddsbrev för Fogdö kloster 1252 är det älsta bevarade dokumentet där namnet Stockholm nämns. Traditionellt anges därför Birger Jarl som grundare av staden.

Området kring Riddarholmen är ju särskilt intressant, utgrävningarna sker just vid franciskanerklostret ("gråmunkarna") som etablerades 1270. Riddarholmskyrkan byggdes från början som klosterkyrka och är en av norra Europas bäst bevarade franciskanerkyrkor. (S:ta Clara kyrka var klosterkyrka för de kvinnliga franciskanerna, clarissorna som grundades av Franciskus syster Clara.)

Vi får vara glada för det goda samarbetet mellan Trafikverket och Sjöhistoriska museet vilket möjliggör detta arbete. Det innebär fördröjning av arbetet med Citybanan och extra kostnader, men inte desto mindre ett angeläget och nödvändigt arbete som är värt varenda krona. Hade Trafikverket varit negativt inställt hade det förmodligen varit svårt att få till stånd denna utgrävning. I slutändan tror jag Trafikverket också vinner på detta genom ökad goodwill.

Det är inte alltid det fungerar så bra med samarbetet med arkeologerna då ny mark skall exploateras. Området Fullerö norr om Uppsala behöver uppmärksammas så att inte högintressant arkeologiskt material för alltid går förlorat då privata företag snabbt vill bygga shoppingcentrum och upplevelsepark. Det vore bra om det uppstod en stark opinion som hindrar skövlingen av detta område innan det är för sent.  Läs mera på Maja Hagermans blogg.

Historia och nutid 1: Bilden nedan visar i bakgrunden Riddarholmskyrkan. Från Långfredagen 2010. Ekumenisk korsvandring utgående från S:ta Clara kyrka.

Historia och nutid 2:  Videoklippet nedan visar katolsk mässa på Riddarholmstorget i samband med Internationell körfestival, Pueri Cantores 2009. Kardinal Walter Kasper medverkar.


Posted 2011-7-21 7:48 by Bengt Malmgren
Sorterad under: , ,
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren