Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Helgonförklara Maria Johansson!
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Minns ni Maria Johansson och hennes evangeliserande enmansorkester på Sergels torg? I många år var hon ett självklart inslag i stadsbilden, motarbetad av en del, hånad och förlöjligad av en del, men säkert var det också en hel del vars hjärtan öppnades upp för Jesus genom hennes enkla gestalt. Varför tar jag upp detta? Jo jag blir påmind om henne genom en artikel av Kenneth Ahlborn i kulturdelen i SvD idag. "Jag har själv träffat två helgon, flyktigt bara",  skriver han och nämner Maria Johansson och Bengt Djupbäck (alias Jokkmokks-Jokke) och tecknar kärleksfullt deras porträtt. Troende, enkla människor, rättframma i sitt vittnesbörd.

Författarens rekommendation till Vatikanen: Helgonförklara dem tillsammans med Johannes Paulus  II. Ett allderles utmärkt förslag tycker jag (även om det nog är orealistiskt). För de tillhör säkert den den skara av tusental och åter tusental okända människor ur vår vardag som levt ett ärligt och helgat liv som nu i helgonens skara finns hos sin Herre, men aldrig kommer att på ett särskilt sätt uppmärksammas av kyrkan genom en helgonförklaring.

Det har ju förekommit en liten debatt om detta med saligförklaring och helgonförklaring i Dagen i samband med Johannes Paulus II´s saligförklaring. De, ofta med evangelikal frikyrklig bakgrund, som är kritiska till kyrkans bruk att salig- och helgonförklara resonerar som om de tänkte att det är kyrkan som avgör vilka som blir helgon eller inte. Så är det inte, det är en sak mellan Gud och den enskilde personen. De flesta helgon blir aldrig uppmärksammade. Att kyrkan uppmärksammar vissa genom helgonförklaringsprocessen är endast med syfte att för oss nu levande att peka på människor som levt ett helgat liv och vars exempel är värda att ta efter.

Maria Johansson är för mig en sådan person. Hennes ordädda vittnesbörd får mig ibland att skämmas för min egen tillbakahållenhet när det gäller att stå för evangeliet.


Posted 2011-5-30 9:33 by Bengt Malmgren
Sorterad under: ,
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren