Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Vi kan inte uppnå helighet utan att samverka med Guds nåd
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Dagens evangelietext i mässan, Matt 7:21-27 tar upp förhållandet mellan nådegåvor och helgelse. Vi blir helgade genom att sträva efter ett rättfärdigt liv. Men vi vet att detta är omöjligt utan Guds hjälp. Samtidigt som vi strävar efter att växa i tro, hopp och kärlek, vet vi att vår egen strävan är fåfäng utan samverkan med Guds nåd. Men vårt beslut att ändå försöka och att göra vad vi kan är viktigt. Det är att bygga vårt hus på hälleberget och inte på lösan sand.

Men Gud kan använda också syndare för att förmedla sin nåd och kärlek till människorna. Gud ger också sina nådegåvor åt oss syndare, (profetia, underverk etc...), men det är inget vi kan berömma oss själva av. Nådegåvorna är som Guds levande vatten som passerar genom en akvedukt till uppbyggelse och hjälp för andra, vi är bara förmedlare. Aldrig så märkliga nådegåvor kan inte ersätta strävan efter ett helgat liv genom att utöva de tre teologiska dygderna tro, hopp och kärlek.

Detta var några tankar inspirerade av något jag läste från en ny teologisk blogg, New Theological Movement. Jag vill gärna dela denna län med er:
http://newtheologicalmovement.blogspot.com/2011/03/can-sinners-work-miracles-on-gospel-for.html


Posted 2011-3-6 8:59 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren