Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Kristna i Irak: Exodus av bibliska dimensioner och Billström blundar.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Igår var jag på Mynttorget och deltog i manifestationen initierad av Svenska Evangeliska Alliansen för Iraks kristna. En samlad svensk kristenhet ställde upp tillsammans med många irakiska flyktingar, flera av dem som nu hotas av snar avvisning till en mycket osäker situation i sitt hemland med stor risk för att dödas. Samma dag lämnades den namninsamling in som tidningen Dagen tillsammans med Världen idag har drivit. 55.700 namnunderskrifter! Billström tackade för engagemanget, men sade att han inget kunde göra.

Samtidigt fortsätter förföljelserna mot kristna i Irak. Samma dag som manifestationen rapporterades att kristna hem attackerats i norra Irak, och två kristna bröder hade brutalt skjutits ner i sin butik. 50 kristna har dödats de sista veckorna i Irak, efter den fruktansvärda massakern i katedralen i Bagdad då över 50 fick sätta livet till och 80 skadades. Al-Qaida har förklartat att alla kristna är lovligt byte att döda. Robert Frisk skriver i Independent att det är ett Exodus av nästan bibliska dimensioner som nu håller på att ske. Det är samma i hela mellanöstern. Nästan halva Iraks kristna befolkning har flytt landet, mer än halva Libanons kristna lever utanför sitt land. Saudiarabien har ingen religionsfrihet och regeringen fortsätter enligt officiella rapporter från USA att störa och hindra religiösa samlingar andra än muslimska. Rapporter kom nyligen från Egypten att muslimer tänt på tio hus ägda av kristna efter rykten om att en kristen man hade en affär med en muslimsk kvinna. Den koptiska kyrkan i Egypten har decimeras till en tiondel av vad den en gång var.

Vi fick skakande skildringar från situationen i Irak av syrisk ortodoxe biskopen Benjamin Atas och syrisk-katolske prästen Adris Hanna. Situationen är högst närvarande och realistisk för alla våra kristna flyktingar från mellanöstern där många har personliga bekanta som blivit dödade, och biskop Anders Arborelius nämde att han personligen känner två präster som tjänstgjort i Sverige som nu är döda. Han vill inte se fler präster mördade och vädjade att avvisningarna till Irak omedelbart måste stoppas. Biskop Anders jämförde dagens situation med den flathet svenska myndigheter uppvisade då judar skickades tillbaka till Tyskland under Andra världskriget, och med baltutlämningen under Sovjet-väldet.

I denna situation tvår alltså Billström sina händer precis som Pilatus och säger att han kan inget göra, och Invandrarverket skäller på Europadomstolen för otydlighet.  Beklämmande! Bedrövligt!

Läs mera: Dagen, Världen idag DN


Posted 2010-11-24 9:37 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren