Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Jag ser fram mot den nya intervjuboken med påven.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Den tyske journalisten Peter Seewald har tidigare gjort två intervjuböcker med Joseph Ratzinger, nu påve, på den tid han var chef för Troskongregationen. Den andra, GUD OCH VÄRLDEN bygger på intervjuer gjorda år 2000 och finns översatt till svenska. Den är mycket intressant och ger en inblick i Ratzingers sätt att tänka. Läser man boken blir man positivt överaskad, åtminstone om man omfattar vanligt förekommande fördomar om Ratzingers/Benedikt XVI´s tänkande. Boken rekommenderas till alla som vill lära känna katolska kyrkan och den nuvarande påven. Den finns att köpa på Katolsk bokhandel.

Den 23 november, i samband med en presskonferens i Rom, kommer en tredje intervjubok med påven ut. Den bygger på intervjuer som Seewald gjorde sommaren 2010. I boken kommenterar påven bland annat sitt sätt att hantera pedofilskandalerna. Påven säger att han själv är chockad över antalet sexövergrepp och önskar att han på ett tidigare stadium insett vidden av problemen.

Seewald ställer rättframma frågor till påven såsom:

  • Försökte man dölja pedofilövergreppen?
  • Går det att föra en genuin dialog med Islam?
  • Borde Kyrkan tänka om när det gäller prästcelibatet, kvinnopräster, preventivmedel och samkönade äktenskap?
  • Är det tid för ett Tredje Vatikankoncilium?
  • Finns det hopp om kristen enhet?
  • Är kristendomen den enda sanningen?
  • Hur kan påven göra anspråk på ofelbarhet?
  • Dikterar relativismen vår tids sätt att tänka?

I en intervju med Rheinische Post säger Seewald att ”påven är skakad i sitt innersta av omfattningen av pedofilskandalerna.” Seewald säger att påven menar att kyrkan idag befinner sig i en kris, och att ”påven själv som ingen annan är beredd att erkänna sina egna brister och försumligheter i hanteringen av problemen. Om man ser vilka brott som människor, inklusive präster, har begått inom kyrkans sammanhang, då förstår man samtidigt att kyrkan måste bäras av någon som är större än hon själv; Kristus. Om kyrkan bara vore ett verk av människor skulle hon sedan länge ha gått under”, menar påven.


Posted 2010-11-18 17:37 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren