Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Grunden för kristen spiritualitet är relation/person
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Jag hade bråttom till tunnelbanan och hittade inte en bok jag hade tänkt läsa på vägen in till sta´n. För att ha något att läsa ryckte jag åt mig ett nummer av tidskriften Pilgrim som låg framme och läste en text av Magnus Malm. Jag hade läst texten som citerar en dikt av Eeva Kilpi tidigare men måste ha varit trött, men nu såg jag den i ett nytt ljus. Så bra, så enkelt uttryckt.

Magnus skriver att så länge andlighet definieras som en metod, tolkning, åskådning eller upplevelse så låser den in oss kring vårt djupaste jags fängelsegaller. Jag antar att han menar att Vi får svårt att kommunicera annat än med likasinnade som delar vår metod, vår tolkning, vår åskådning etc, och inte ens då vet vi om det är samma sak vi talar om. Det är därför som kristna och humanistiska ateister har så svårt att komma överens, våra metoder och tolkningar är helt olika.

Först när andlighet börjar stavas P-E-R-S-O-N, skriver Magnus, ställs människan inför den kraft som kan lösa henne ur hennes självupptagenhet. Så citerar han dikten av Eeva Kilpi:

Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens.
Välkommen.

Kristen tro är djupast ett personligt möte med Jesus Kristus. Om inte det levande mötet finns urartar tron till föreställningar och självupptagna ideologier. Det blir en kraftlös tro som inte förmår att förvandla världen. Först kommer mötet, tron, omvändelsen. Det leder in i att delta i och hålla fast vid undervisningen, gemenskapen, brödbrytandet och bönerna (jfr Apg 2:42) . Teologin kommer först därefter som ett försök att förklara vad som hänt.


Posted 2010-9-28 15:16 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren