Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Den Helige Ande och blomvattning.
Bengts Blogg

Syndication

Recent Posts

News

Archives

Konversation vid frukostbordet.

  • Han: citerar en krönika av Stefan Swärd i Världen idag: "En kristen som inte ständigt på nytt blir uppfylld av Anden torkar in i sitt kristna liv, och samma sak händer med församlingar som inte lever i Andens uppfyllelse. Då blir vi griniga och lättirriterade, och fokuserar på fel saker."
  • Hon: Det är som blomvattning, om vi inte vattnar blommorna, så vissnar dom.
  • Han: Precis, Trots att möjligheten finns verkar många ändå  leva vid sidan av ett flödande Andligt liv, om vi tänker på alla intriger, konkurrens, brist på mänsklig förståelse och generositet vi möter, inte bara på vanliga arbetsplatser utan också i kyrkan.
  • Hon: Ja det är lättare att vattna blommor än att vattna sig själv.

Det ligger något i denna högst vardagliga frukostkonversation. Den helige Ande är inte något bara för de högre himmelska rymderna, det handlar i högsta grad om vardagen. Den är lätt att glömma den helige Ande och vilken källa till kraft och förvandling det är. Den karismatiska förnyelsen vil påminna om detta. Varför är då så många ointresserade av att få del av denna kraft? Varför ställer sig många frivilligt vid sidan av Andens levande ström? Kanske inte bara okunskap, kanske också för att det hos oss alla (också hos mig) finns en tvekan. Den Helige Ande rubbar våra cirklar, uppfordrar oss in i ett mera radikalt kristet liv, att omvända oss från osunda vanor, att avsäga oss girighet, otukt, avundsjuka, vår självcentrering för att istället fokusera på Jesus och göra honom till Herre i våra liv.

Men Världen och kyrkan behöver desperat den Helige Ande.  Vår älskade påve Benedikt som idag inleder sin resa i Storbritannien, sade i samband med en karismatisk konferens 2005:

"I hope the Holy Spirit will meet with an ever more fruitful reception in the hearts of believers and that the 'culture of Pentecost' will spread, so necessary in our time"

En levande, älskande, missionerande kyrka som dessutom har uppdraget att upphöra med att vara splittrad i olika läger är verkligen i behov av den Helige Ande. Och om vi  vandrar runt och upplever interiörer i olika församlingar och arbetsplatser som kyrkan bedriver; expeditioner, tidningsredaktioner, olika arbetsgrupper, så finner vi att det inte är så stor skillnad mellan kyrkan och världen i övrigt som det borde vara. Samma låsningar, samma problem på grund av avundsjuka, konkurrens, olika maktkonstellationer som drar åt olika håll etc. etc. Men många önskar att det skulle vara annorlunda och känner på djupet en andlig törst.

Den Karismatiska förnyelsen är ingen speciell spiritualitet, den har ingen grundare, ingen ambition att bilda en kyrka i kyrkan, utan den har just en enda målsättning: Att peka på den Helige Ande, den levande källan som finns för alla att dricka. Det handlar om en personlig pingst, som verkligen gör skillnad i vardagen, både i ditt eget personliga liv och i relationer mellan människor.  Ett bra sätt för dig som vill veta mer är att delta i den Nordiska karismatiska konferensen i Stockholm (S:ta Eugenia) 28-31 oktober. Men du kan redan nu öppna dig genom att vända dig Jesus Kristus och be att han förvandlar dig och låter Andens gåvor (som du redan fått genom dopet) förlösas i dig. Du är också välkommen till någon av våra olika bönegrupper.

 

 

www.katolsktfonster.se/nordiskkarismatiskkonferens

Stefan Swärds blogg


Posted 2010-9-16 7:04 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren