Bengts Blogg

Bengt Malmgren, Läkare och katolik i Stockholm

   Följ mig på Twitter

  Min YouTubekanal

   

   


   

  Senaste poster

  Sökord

  Arkiv

  Community

  Muthärva i Vatikanen rullas upp kring en av kyrkans värsta förbrytare.

  Signumbloggen skriver om en muthärva inom Vatikanen som utvecklade sig kring den notoriske brottslingen, bedragaren, barnskändaren och prästen Marcial Maciel Degollado som påven Benedikt XVI avsatte strax efter att han tillträtt sin tjänst 2005. Han grundade en rörelse kallad Kristi legionärer.

  Sedan slutet av 90-talet drev kardinal Ratzinger en process mot Maciel, men Maciel hade mäktiga vänner i den dåvarande påvens närhet som satte käppar i hjulet för processen. Först sedan han blev påve kunde han stoppa honom. På uppdrag av Benedikt XVI tillsattes sommaren 2009 en kommission av fem biskopar från fem olika länder till att genomföra en visitation av Kristi legionärer för att göra en grundlig utredning om vad som har skett inom den rörelsen. Undersökningen avslutades den 15 mars i år, och materialet har redan överlämnats till Vatikanens statssekreterare, kardinal Tarcisio Bertone, men en slutrapport lämnas in i slutet av april. Resultatet av utredningen väntas bli offentliggjort av Vatikanen inom några månader.

  National Catholic Reporter kan redan nu berätta huvuddragen i historien och publicerar det i två artiklar på sin webbplats: här och här.

  Återigen en smutsig historia, kanske den värsta av dem alla bland de sexövergreppsaffärer som plågat katolska kyrkan, här gäller det inte bara en enkel pedofil, utan en bedragare och ekonomisk brottsling i mångmiljonklassen som skaffade sig högt uppsatta vänner i Vatikanen som han mutade till tystnad, han hade barn med flera olika kvinnor, för att inte tala om bedrägeriet mot de många intet ont anande medlemmarna i rörelsen som han startade som han grundlurade.

  Men återigen också en historia som visar Ratzinger som den omutbare, fast besluten att  rensa ut korruptionen ur Kyrkan.

  Hur smärtsam denna tid än är för Kyrkan då så mycket skräp kommer upp till ytan som måste rensas ut, så är jag övertygad om att detta bär fröet till något positivt. Det dolda måste bli uppenbart för att man skall kunna ta itu med det. Tystnadens kultur och ett klerikalt välde där man korrumperas av makten och håller varandra om ryggen istället för att sträva efter ett helgat liv måste brytas. Jag blir också alltmer övertygad om att Benedikt XVI är den rätte personen att leda Kyrkan genom denna process.