Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Givande TV-debatt om kristendomens ställning i skolans religionsundervisning
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Det var en mycket givande debatt om kristendomens ställning i skolans religionsundervisning på Debatt i Svt igår. Debatten fortsatte efter programmet med eftersnack. Dilsa Demirbag Stens enda argument som hon upprepade gång på gång var att kristna var kränkta för att en viss formulering strukits i läroplanen vilket blev mindre och mindre trovärdigt för varje gång hon upprepade det.

Jag tycker att alla företrädarna för Kyrkan gjorde en lysande insats i att lugnt och sakligt belysa ämnet: Annika Borg, präst i Svenska Kyrkan, Ulf Ekman, pastor i Livets Ord och Gert Gelotte, katolik och ledarskribent på Göteborgsposten. Eftersom dessa personer representerar olika delar av kristendomen där man i den inomkyrkliga debatten representerar  vitt skilda ståndpunkter, så var det desto roligare att se dem enade kring samma sak.

Annika Borg som undervisar konfirmander konstaterade att konfirmanderna har otroligt dåliga kunskaper i kristendom, så redan i dagens läge är skolan mycket dålig på att förmedla grundläggande kunskaper.  Borg hade en poäng i att hon frågade sig om det inte finns en ideologi bakom strävan att nedtona kristendomen som har med postmodernism och synen på mångfald att göra, och att man i så fall borde vara tydlig med detta.

Dilsa Demirbag Sten menade att kristendomen fortfarande kommer att vara prioriterad i läroplanen, så vad bråkar man om?

Gert Gelotteställde  frågan, att om man inte har för avsikt att ändra på något, varför ändrar man då på texten över huvud taget?

Tidigare blogginlägg i ämnet


Posted 2010-2-24 7:45 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren