Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Dokument om Pius XII och Andra världskriget blir tillgängliga via internet.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Pave the Way Foundation heter en organisation som vill främja en god och konstruktiv dialog mellan religionerna. På sin hemsida citerar de den israeliske prästen F Elias Chacour som har beskrivit vad som händer när ett problem uppstår någonstans:

  • Tre personer försöker göra något konkret för att lösa problemet.
  • Tio personer ger föreläsningar som analyserar och utreder vad som bör göras.
  • Hundra personer antingen fördömmer eller berömmer de tio för deras föreläsningar.
  • Tusen personer argumenterar om problemet.
  • En enda person involverar sig så djupt i sökandet efter en lösning att han är för upptagen för att lyssna till de andra.

Ett av dessa konstruktiva förslag är att öka tillgängligheten för dokument från Andra Världskriget kring Katolska kyrkan, påven Pius XII och Förintelsen. Syftet är att främja fortsatt bra dialog mellan katoliker och judar för att komma fram till en konsensus kring Pius XII´s roll i samband med Förintelsen. Vatikanen har ju sagt att alla dokument kommer att finnas tillgängliga för forskarna från 2014, då katalogiseringen är klar. PWF har frågat om man kan få tillgång till dokument för att bearbeta dem fö internetpublicering. Delvis på grund av detta förslag har Vatikanen beslutat att digitalisera många viktiga dokument och göra dem tillgängliga via internet. PWF har redan nu mycket dokumentation tillgänglig via sin hemsida.

Mycket information har hittills kommit fram som vederlägger den svarta legend som fabricerats om påven under Andra Världskriget, och det är viktigt att man kan gå helt till botten med detta, så att man kan uppnå konsesus  byggd på historisk sanning och inte på rykten, så att denna tråkiga historia inte längre skall behöva vara ett konfliktämne mellan judar och kristna.


Posted 2010-2-13 8:54 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren