Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
65 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades, men antisemitismen ökar i världen.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Påven avslutade onsdagens allmänna audiens med att påminna om att det idag är minnesdagen för Förintelsen och bad att Gud skall upplysa människors hjärtan och sinnen så att sådana tragedier inte skall hända igen. Det är på dagen 65 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. FN:s generalförsamling antog 2005 en resolution som gör denna dag, den 27 januari, till en internationell minnesdag:

Birgitta Ohlsson (FP) har rest till Auschwitz-Birkenau och skriver en debattartikel i SvD där hon pläderar för att Sverige skall inrätta ett centralt organ som ser till att slutna arkiv öppnas upp för insyn. Överlevarna blir färre för varje år, och vikten av att uppmärksamma folkmordet allt viktigare, speciellt som det finns många som förnekar att det har hänt och judehatet breder ut sig mer och mer på alla kontinenter. Birgitta påpekar att antisemitismen inte bara odlas av nazister och militanta islamister, utan tyvärr finns det också i vissa kristna kretsar rester av en gammal antisemitisk ådra som fortfarande sticker upp. Vi minns SSPX-biskopen Richard Williamson. I östeuropa och forna Sovjetstaterna är antisemitismen utbredd, och i mitten av december skanderade hundratals ortodoxa kristna antisemitiska slagord i Moldaviens huvudstad Chisinau. Om arkiven skulle öppnas i Sverige som Birgitta föreslår skulle säkert mycket avslöjas som vi inte gärna vill kännas vid.

De två sista påvarna har gjort mycket för att försonas med judarna och bett om förlåtelse för det kristna tidigare förbrutit. Johannes Paulus II besökte Jerusalem år 2000, och nyligen besökte Benedikt XVI synagogan i Rom.

Mest absurt och ologiskt är förnekelsen av att Förintelsen har hänt. Ponera att om 50 år människor skulle förneka att jordbävningen på Haiti har ägt rum. Mats Tunehag i Världen idag tycker sig se att konspirationsteorier och lögner och försök att förneka eller förringa Förintelsen går hand i hand med ansatserna att utplåna Israel och judar. Irans president förnekar att Förintelsen ägde rum, men säger samtidigt att det var synd att den inte gjorde det. 12 januari sade en hög iransk representant, Mohammed Hassan Rahimian, på tv att iranska missiler kan skapa en Förintelse i Israel. Imamen Muhammed Hussein Yaaqub sade nyligen på egyptisk tv att judarna är våra fiender och med Allahs hjälp kommer vi att utplåna dem. I tidningen Syria Times framfördes att inget folk har till den grad lyckats förfina lögnen och framställa manipulativa myter som judarna, och den största lögnen och myten av alla är den så kallade Förintelsen.

Det är viktigt att minnas historien och till varje ny generation påminna om Förintelsens fasor och nazisternas utrotningsläger. Vi måste berätta, för att det aldrig skall behöva hända igen.


Posted 2010-1-27 18:43 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren