Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Indiens kristna i skugga på grund av vår selektiva uppmärksamhet på förtryck och förföljelse.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

2007 och 2008 var fruktansvärda år för kristna i Indien med uppblossande förföljelser bl.a. i Orissa. Hundratals kristna mördades och kyrkor sattes i brand, och fortfarande är 20.000 kristna från den regionen på flykt och hemlösa. I muslimska länder finns mycket religiös intolerans, men det finns även en militant och politisk hinduism som förbises i skuggan av denna.

Mats Tunehag, en kunnig journalist som specialiserat sig på religiös inteolerans och som har ett vaksamt öga för vad som händer runtom i världen räds inte att ta upp och belysa problemen. I dagens nummer av Världen idag tar han upp dagens läge Indien. Han skriver:

"...en ny oroväckande trend kan iakttas. Södra Indien har länge varit en tryggad hamn för kristna men här noterades de flesta av attackerna mot kristna, faktiskt över hälften. Vilket annat land ? som kallar sig demokratiskt ? skulle acceptera tre attacker i veckan mot en specifik religiös grupp? Kommer Sveriges regering att uppmärksamma detta och protestera? Oddsen är inte höga. Svensk media kommer säkerligen att ignorera detta. Men vi hoppas att vi har fel. Indiens förföljda förtjänar vår uppmärksamhet och vårt stöd."

Tunehags uppfordrande frågor är verkligen befogade. Det är en frustrerande tystnad från regering och mediavärlden. Vår selektiva uppmärksamhet på förtryck och förföljelse i världen visar hur ihåligt,  ja slumrande och politiserat förljuget, vårt påstådda engagemang för frihet och rättvisa är.

Jag vill påpeka att inga religiösa grupper hemmahörande i Europa och övriga västvärlden kommer ens i närheten av det förtryck som kristna utsätts för i vissa muslimska länder och delar av Indien. Även i minaretförbudets Schweiz lever såväl muslimer som andra religiösa grupper i trygghet och åtnjuter religionsfrihet.

Inom islam är trenden skrämmande med de många unga människor som tycks identifiera sig med islamsk fundamentalism och finner en slags identitet i detta och förs in i fanatisk terrorism. Jag tänker på den 23-årige nigerianske man som fått terrorimsutbildning i Jemen och som närapå lyckades spränga ett plan på väg till Detroit i luften i 00-decenniets sista skälvande dagar. Jag tänker också på den unge man, tydligen med anknytning till det somaliska terornätverket al Shabab, som försökte tränga sig in och mörda Knut Westergaard, muhammedkarikatyrernas tecknare.

Det rör sig om en klick vilseförda fanatiker, och fredsälskande muslimer är givetvis förtvivlade över den skada de åsamkar för hela den muslimska världens rykte. Inte desto mindre måste man fundera över olika samband, dels att dessa ungdomar som i religiöst nit blir nyttiga idioter för hårdför islamistisk terrorism med bas i stater som Jemen och Somalia och där man ständigt försöker rekrytera nya ungdomar från Rinkeby och andra platser, dels måste man fundera på vad i den islamska religionen som gör att ett sådant idealiserande av våldet kan frodas och fortgå. Dessa självmordbombare som tar med sig så många oskyldiga offer som möjligt i döden idealiseras ju ofta av omgivningen. Det är som om det fattas ett verkligt förpliktigande och uppfordrande budskap om fred och Guds inkarnerade kärlek till människorna i den islamska religionen.

Att fundera över sådana saker ingår i nödvändig och förnuftig religionskritik, det har ingenting att göra med att man söker strid eller vill sätta upp folk mot folk, religion mot religion. Därför är religionshistoriker Christer Hedin (Stockholms universitet) helt fel ute när han i en intervju med TV 4 påstår att det finns "grupper som vill måla ut alla muslimer som onda", och att det "för dem "är en lycka när sådant händer" (som mordförsöket på Westergaard), eftersom de då får vatten på sin kvarn. Jag bara suckar över sådana kommentarer. Var finns i så fall dessa grupper som vill måla ut alla muslimer som onda? Jag har då aldrig stött på dem, möjligen med undantag av någon enstaka fanatiker. Beskrivningen skulle inte ens passa in på majoriteten av dem som röstar på Sverigedemokraterna. Hedins retorik bidrar i detta fall mera till att förvilla än att klargöra.

Men vad vi ser idag är hur alltfler muslimer upptäcker Jesus och tar honom sitt hjärta. Jesus är världens fred, också för muslimer. Vi kristna bidrar till fred och försoning, inte genom att måla upp muslimer som fiender, utan genom att fortsätta att förkunna och förmedla evangeliet om Jesus Kristus, också till den muslimska världen.

DN


Posted 2010-1-4 9:46 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren