Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
God Jul
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

 God Jul önskar jag alla som läser denna blogg.  Fler kristna skribenter än jag upplever hur julen i samhället blir alltmer profanerad och utrensad på andligt innehåll. Ulf Ekman hade svårt att hitta julkort med kristet motiv på en julmarknad. Bitte Assarmo, kolumnist i Världen idag observerar och reflekterar:

"Hysterisk julstress, ett sanslöst frossande i julmat och ett övermått av gladlynta julsånger har östs över oss sedan i oktober och redan på juldagen slår de första butikerna upp portarna till mellandagsrean. Inte konstigt då, att många vill slänga ut både julgran och julpynt direkt efter julklappsutdelningen! I senaste numret av Hemma i HSB läser jag i ett reportage: ?Men efter julafton är jag nöjd, då tar jag bort allt. Ett år packade vi till och med ner allt på julafton?? De där korta meningarna representerar sannerligen en egendomlig syn på julen. Så tomt och innehållslöst det låter... Julen börjar ju på julaftons natt ? tiden dessförinnan är endast en förberedelse för Kristi ankomst."

För er som känner er stressade och längtar efter ett annat innehåll i julen än jakten efter det materiella och känner en viss tomhet när julklapparna är öppnade: Kom ihåg att julens budskap är fred på jorden, både i yttre bemärkelse och inombords, och att vi alla är inbjudna att ta emot och dela Guds kärlek. Det är detta som barnet i krubban vill förmedla. Kyrkorna är öppna för alla som vill komma.

T.ex. Katolska Domkyrkan i Stockholm: Julafton 24.00 midnattsmässa. Juldagen 11.00 högmässa. Även däremellan är kyrkan öppen för besök och andakt. Alla gudstjänster under julen  här

På TV2 kan ni följa julnattsmässan med påven från Peterskyrkan. Den börjar i år redan kl 22.00. Det är glädjande att TV fortsätter sin tradition att direktsända denna mässa varje år, och även att man ändrade i sin programtablå då Vatikanen bestämt att ändra tiden. Kommentator är som vanligt Kaj Engelhart.

Julens gudstjänster i alla katolska församlingar.

Ängeln sade till herdarna: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba."  Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: "Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt."

Julpredikan på engelska av f Damian Eze


Posted 2009-12-24 8:04 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren