Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Tack socialdemokratiska partikongressen för att ni gick emot er styrelse.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Den socialdemokratiska partikongressen som nyligen avslutat sitt möte i Älvsjö, Stockholm vill verka för att Sverige och EU erkänner morden på kristna i det Osmanska riket 1914-1918.

Massmorden i det Osmanska riket under första världskriget brukar benämnas som Folkmordet 1915 eller Armeniska folkmordet. Omkring en miljon armenier mördades. De flesta dödades under åren 1915-1916, men förföljelserna och morden fortsatte ända fram till 1923. Offren utgjorde mer än hälften av den totala armeniska befolkningen i området. Större delen av dem som överlevde flydde landet. Folkmordet drabbade också hundratusentals kristna assyrier, syrianer och kaldéer. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning. (källa: Forum för levande historia) Läs mera här.

Partistyrelsen var emot detta, man menade att ett erkännande av folkmorden skulle kunna leda till internationella problem. Det är glädjande att kongressen gick emot partistyrelsen, men beklämmande att partistyrelsen intar en så passiv hållning. Sverige brukar ju annars ha skinn på näsan när det gäller att säga ifrån internationellt i fråga om olika folkrättsbrott. Om nu Turkiet nu skall med i EU gäller det väl att rensa luften och nämna saker vid deras rätta namn. Bättre att ta konflikterna från början än att få svårigheter senare. Det är oerhört viktigt att inte sopa historiska konflikter under mattan utan ha en korrekt verklighetsbeskrivning om sår skall kunna läkas och man skall kunna bygga fred för framtiden.

Över huvud taget verkar det finnas en ljumhet hos politiker och ledande press när det gäller att bevaka kränkningar mot kristna som blir allt fler idag. Vi hör också om att rättsläget äer väldigt osäkert med godtycklig behandling av kristna flyktingar som utvisas tillbaka till sina hemländer där de hotas av tortyr och kanske döden.

Kristna och judar verkar vara i strykklass idag när det gäller bevakning av hur deras rättigheter kränks. Aftonbladets Donald Boström har bjudits in att tala i Israel och möttes givetvis av protester. Boström framhärdar i att det var rätt att skriva artikeln och tar inbjudan som ett tecken på att Israelerna ändå vill undersöka saken (suck!). Orsaken till inbjudan var att man ville ha en dialog med sina förföljare, vilket jag tycker var storsint av israelerna. Boström har inte tagit intryck av debatten och förstår inte ännu hur absurda hans anklagelser är. Statsministern fortsätter att passa och har ännu inte kommenterat Aftonbladets artikel med hänvisning till att statsmakten inte kan lägga sig i vad pressen skriver. Detta är hyckleri. Både förr och senare har ministrar kommenterat och kritiserat vad som skrivits i pressen, nu senast angående Jimmie Åkessons artikel.

Att Mohammed Omar är på väg att bilda ett antisionistiskt parti dit han även bjuder in nazister verkar inte många höja på ögonbrynen för.

Arma land, vart är vi på väg?


Posted 2009-11-3 15:29 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren