Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Alla förlorar på att Knutby-frågorna förblir outredda.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Någon frågade mig varför jag skriver så mycket om en liten obetydlig pingstförsamling utanför Uppsala, jag har ju på sista tiden producerat två långa inlägg om Knutby. Svaren är flera:

- Där utspelade sig ett av de mest uppmärksammade morden i Sveriges kriminalhistoria. Det utspelade sig i kristen miljö, och det kan inte uteslutas att just den miljö som präglades av ledarskapet i församlingen bidrog till att konsekvenserna blev så allvarliga. Knutby är något som vidhäftar hela kristenheten och som vi måste få leva med. Därför är det viktigt att alla frågor blir besvarade och utredda. Resten av kristenheten kan inte sticka huvudet i busken och säga att det rör inte oss.

- Ledarskapet i Knutby finns kvar oförändrat efter krisen, man sluter upp bakom varandra och kan inte komma på något som man kunde gjort annorlunda. Den ur kristen doktrinär synpunkt tveksamma teologin kring begreppet Kristi brud lever kvar, så förstod jag Åsa Waldaus intervju med Robert Aschberg.

- Det sista motivet till att skriva som blivit allt tydligare på sista tiden är den okritiska och glorifierande media-uppmärksamhet som Åsa Waldau fått på sista tiden. Detta bidrar till att skapa en myt om Knutby som är osann och med många frågor outredda. När Åsa Waldau skulle intervjuas hos Robert Aschberg tänkte jag att han skulle konfrontera henne med de  besvärande frågorna, men det blev inget med det. Visserligen fick hon en ganska skarp fråga av Marianne Ahrne, en av de utvalda av "folk på sta´n" som fick ställa frågor till Åsa, men Åsa undvek den lätt genom att spela missförstått offer. TV8 bidrog till att förstärka den allmänna mediabilden.

Ruben Agnarsson Vd och ansvarig utgivare för Världen idag har läst förundersökningen om Knutby-dåden och har skrivit en mycket bra artikel på Newsmill. De som tjänar på att hålla liv i Knutby-traumat är upplagecheferna på Schibsteds och Bonniers, menar han. "Det faktum att människor hålls fast i osunda relationer och andligt maktmissbruk, samt att Knutby-dådet inte har fått en ordentlig rättslig genomlysning, får då komma i bakgrunden".

Nu exploateras Åsa Waldau i stället av media.Hon gör sig bra med sin exotiska bakgrund som Kristi brud i detta bisarra drama som utspelat sig på Upplandsslätten. Agnarsson skriver:

"Det osannolika har istället hänt att Åsa Waldau blivit en uppburen mediepersonlighet på grund av mordet och mordförsöken i Knutby. Att Åsa Waldau har skapat den miljö där Knutby-dåden skedde, lämnas då därhän. Som få andra kristna ledare ges hon istället medieutrymme och visas journalistisk hänsyn. Betydligt mer respektabla kristna ledare i Sverige får finna sig att leva i medieskugga och anonymitet - om det nu inte handlar någon kritisk fråga eller ofördelaktig händelse."

Många frågor är fortfarande obesvarade och skulle verkligen kunna bli föremål för grävande journalistik. Till exempel:

- Varför polisanmälde inte Åsa Waldau Sara Svensson efter det första mordförsöet med hammaren?

- Varför denna plötsliga omsvängning den 12 februari 2004 i synen på Helge Fossmo? Från att ha hållits om ryggen utsågs då Helge Fossmo till syndabock Församlingsmedlemmarna uppmanades då att tänka efter om de märkt något konstigt med Helge och att åka till polisen och berätta om det. Så anlände den ene efter den andre   till polishuset i Uppsala. Polisens spaningsledare Kenneth Ågren sade till Världen idag att ett tiotal församlingsmedlemmar plötsligt dök upp och ville vittna. "Pendeln svängde väldigt från vad de tidigare sagt".

- Varför detta ointresse för mordvapnet och den person som försett Sara Svensson med mordvapnet? Agnarsson skriver: "Hur trovärdig är en berättelse om en oskuldsfull 26-årig tjej från Vaggeryd, som utan kontakter med kriminella letar efter ett vapen på Sergels torg och helt plötsligt träffar en man som erbjuder både vapen, vapenlektioner och logi i tre nätter? Hur sannolikt är det att denna tjej därefter ska förvandlas till en mördare i ett av de mest uppmärksammade dåden i Sveriges kriminalhistoria? Det blir ännu mer obegripligt att polis och åklagare - eller media för den delen - inte alls intresserar sig för den person som bedrev denna illegala vapenaffär och som därigenom var medhjälpare till mord. Förundersökningen visar dessutom att Sara Svensson hotades till livet av de personer som försåg henne med vapen. Varför intresserade sig inte polisen för vad som låg bakom dessa hotelser? "

Men det verkar inte finnas något medialt tryck att gräva i dessa frågor. Att många frågor förblir outredda och att bilden av kristendomen i allmänhet och pingströrelsen i synnerhet därmed genom associationerna till Knutby gärna får fortsätta att framstå som något suspekt och mystiskt är inget som media har något emot. Just nu är det intressantare att exploatera Åsa Waldau, alias Kristi brud med hennes spektakulära bakgrund i den lilla Knutbysekten i hennes nya roll som mediakändis.

Klart är att Knutby-församlingen har en del supporters runtom i kristna kretsar. Bloggen Aletheia som samlar personer kritiska mot Pingströrelsens och Livets ords närmande till en mera ekumenisk och organisk syn på kristenheten och som hävdar att varje församling skall vara fristående utan organisatoriska band till resten av kristenheten menar att Knutbyförsamlingen blir utstött ur kristenheten som en spetälsk. Samma kritik framförs av Hans Lindelöw, en bloggare tillhörande Maranata-rörelsen som är mycket kritisk till Ruben Agnarsson som han ser som en förföljare av Åsa Waldau och Knutby-församlingen. Man ser också på kommentarerna till Rubens inlägg på Newsmill att han får kritik.

Men varken min, Ruben Agnarssons eller Sten-Gunnar Hedins kritik  skall betraktas som förföljande, snarare handlar det om en omsorg både om Knutbyförsamlingen och hela kristenheten. Det är inte tecken på kärlek och omsorg att vara återhållsam med rimlig kritik genom att antingen stryka medhårs eller att vända någon ryggen. Vi kristna angår varandra, och det innebär ibland också att vi måste "gå till rätta med varandra" och tala om smärtsamma saker även om det i det korta perspektivet kan leda till konflikt.

I slutändan blir alla förlorare på om de outredda frågorna kring Knutby förblir obesvarade, svenska folket, kristenheten i Sverige, församlingsmedlemmar och anhöriga i Knutby, och inte minst för Åsa själv kan den temporära mediauppmärksamheten visa sig vara en kortvarig phyrrusseger.

Dagen


Posted 2009-10-18 11:07 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren