Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Söndag morgon...
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

Som många kanske observerat kunde man inte komma åt min blogg igår. Det berodde på att man bytte servrar hos min internet-leverantör.  Idag läste jag sista delen av Zarembas artikelserie i DN´s kulturdel om invandrares integration i Sverige. Som vanligt är Zaremba väldigt träffsäker och illustrativ när han skriver. Artikelserien rekommenderas varmt.

Jag konstaterar att Stefan Swärd är hemma från sjukhuset och att han på nytt publicerat en artikel tillsammans med Christer Sturmark, denna gång på Newsmill om religionsfrihet för Kungahuset.

Själv tänker jag på all uppståndelse som är kring Katolska kyrkan, den ena stormen efter den andra blåser upp. Visst, Katolska kyrkans lekmän, präster och biskopar är inte felfria, men ibland är det frågan om tidningsankor. T.ex får vi höra att mamman och abortläkarna till den 9-åriga flickan i Brasilien inte var officiellt exkommunicerade (i vilket fall är det draget tillbaka nu), det kanske bara var ett ovanligt plumpt uttalande av den lokale ärkebiskopen som misstolkades. I vilket falll har det lett till en möjlighet för Katolska kyrkans herdar att förklara hur man ser på detta, inte alls en fyrkantig inhuman inställning, utan en god pastoral praxis som biskop Anders förklarar. Att katolsk vision skall komma med sina beska kommentarer om situationen känns bara pinsamt. Hur ser Irène på sin egen kyrka egentligen?

Pinsamt var det också att se hur Christer Hedin på lördagmorgonen fick sitta ensam i TV 4´s morgonprogram och raljera om Katolska kyrkan. Han  målade upp en nidbild av Katolska kyrkan som han sedan förhånade.  Påven är alls ingen "konservativ gammal gubbe", en bild som Steffo verkade ha gått på. Bilden av påven som konservativ bakåtsträvare tycks tyvärr underblåsas av vissa katoliker som inte gillar honom. Det är en djupt orättvis och felaktig bild men som tyvärr verkar ha blivit en vandringssägen. Jag trodde själv delvis på den tidigare, men efter att ha läst en hel del av hans texter så har jag radikalt fått ändra uppfattning. Påven har nu gett ut ett mycket fins brev hållet i en personlig ton där han förklarar alla turerna som blev kring SSPX-affären och Richard Williamson. Också har visade sig kritikerna ha fel. Relationerna med judarna är bättre än någonsin och fördjupas hela tiden, syftet med hävandet av exkommuniceringarna hade inget med att Katolska kyrkan nu vill ta intryck av SSPX, utan det var ett led i påvens och Katolska kyrkans mera universella uppdrag att i ekumenisk anda samla alla kristna. Läs brevet och döm själva! Brevet på engelska. Brevet på svenska.

Aftonbladet DN SvD SvD


Posted 2009-3-15 8:19 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren