Isidor Forum
Forum för dialog kring katolsk tro och katolska kyrkan. Ägs av Isidor nätverk och data
Söndagkväll, uppsummering av veckan.
Bengts Blogg

Syndication

News

Archives

En söndagskväll i hemmets lugna vrå. Efter en ganska händelserik vecka slutar allt ganska bra i fridens tecken. Det var obehagligt att höra om en katolsk biskop som förnekar Förintelsen och som dessutom anser att 11 septemberhändelserna i USA är iscensatta av USA´s regering. Den mannen är ju stollig, det borde alla se. Vad är SSPX för organisation som inte uteslutit honom tidigare? Mest pinsamt har varit alla som försvarat honom och bagatelliserat innebörden i hans uttalanden. Ser de inte att kejsaren är naken?

Det har varit en intressant debatt med vissa traditionalister i anslutning till mina tidigare inlägg om SSPX. Kolla gärna in dessa (här här här ). Jag vet dock inte hur representativa för SSPX och traditionalistiska rörelsen de är som kommenterat. Jag har också haft en liten blogg-dialog med Åke Bonnier. Signums nya hemsida med tillhörande blogg och Katolsk observatör har olika syn på hur man skall se på veckans ex-exkommuniceringar. Visst kan man få tycka att påven gjort en pudel och ändå vara en god katolik. Kritik kan vara konstruktiv även om den är negativ. Även biskop Anders var märkbart besvärad i intervjun i TV under uppföljningen av Uppdrag granskning. Intervjuaren ville få honom att säga att påven gjorde fel som upphävde exkommuniceringarna. Som biskop kan han ju inte gärna säga det, utan svarade diplomatiskt att han inte kände hela faktaunderlaget för påvens beslut. Men helt nöjd med beslutet är biskop Anders inte.

Påvens klara uttalande om förintelsen under onsdagsaudiensen och intervjun med Vatikanens presstalesman Federico Lombardi i Vatikanens TV lämnar ingen tvekan om var Katolska kyrkan står när det gäller att att fördöma antisemitism och historierevisionism. I god herdeanda har också biskop Anders Arborelius lagom till söndagen skickat ett brev till Sveriges katoliker  som informerar om det aktuella läget. Brevet lästes upp i söndagens mässa i Katolska domkyrkan. Det kändess bra, allt faller på plats. I slutet på brevet uppmanar oss biskop Anders oss att be enträget för den fulla enheten: Herre, sänd ut din helige Ande och gör oss till ett i dig. Amen.

Läs även andra bloggares åsikter om  Läs även andra bloggares åsikter om  Läs även andra bloggares åsikter om


Posted 2009-2-1 20:34 by Bengt Malmgren
...
Ansv. utgivare: Bengt Malmgren