- din port till den katolska världen
Privat portal, drivs av ISIDOR NÄTVERK OCH DATA 

 
Om katolsk tro

Katolsk tro

- Bengt Malmgren -

Tron är ingenting vi människor hittat på, utan en gåva, en skatt att förvalta. Trons skatt förmedlas till oss genom kyrkans levande tradition.

Bibeln är Kyrkans bok, och den tolkas hela tiden i en kontext, de människor som i alla tider levt tron och som förvaltar ordet. Vi kallar detta Kyrkans levande tradition, Bibeln kan svårligen förstås utanför detta sammanhang. Mer om bibeltolkning här.

Johannes, en av de fyra evangelisterna skriver:

"Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv." (Joh 3:16)

Denna enda vers sammanfattar kärnan i den kristna tron så bra att den brukar kallas "lilla Bibeln".

I centrum för tron står Jesus Kristus som är det människoblivna Guds-ordet. Tron är i första hand en personlig relation till honom. I ord formulerade tros-satser (dogmer) är inte det primära, utan mer eller mindre lyckade försök att tolka och sätta ord på det vi tror, och om tron urartar till intellektuell exercis är det inte längre levande tro utan död ideologi.

Kristus själv lämnade inte ett enda skrivet ord efter sig, det berättas att han en gång skrev i sanden. Först kommer vad kyrkan gör,  där att. firar gudstjäns och att hjälper medmänniskan i nöd är det viktigaste,  därefter kommer vad kyrkan säger.

Kyrkan grundades av Jesus som sände apostlarna, de första vittnena, ut i världen att förkunna budskapet. Kyrkans primära uppdrag är att vittna om frälsningen genom Jesus Kristus.

När Kristus lämnade världen sände han den Helige Ande som en hjälpare, som skulle bo i de troendes hjärtan, en källa till kraft, ljus och upplysning. Kyrkan får sin kraft att verka i världen genom den helige Ande.

Både Kristus och Anden är enligt Bibeln aspekter av Gud. Gud är en enda, men framstår för oss människor som tre-enig:

  • Fadern (skaparen)
  • Sonen (Jesus Kristus)
  • Anden (hjälparen)

Därav den vanligaste kristna bönen som vi ber samtidigt som vi gör kors-tecknet: I Faderns, Sonens och den Helige Andes namn. Amen.

 

 

I högerspalten finns länkar till resurser på internet som systematiskt beskriver katolsk tro.


KPN
Katolska pedagogiska nämnden, Stockholms stift. Resurs för systematisk trosundervisning ("katekes").

Katolsk horisont 
YouTube-kanal Fransiscanbröderna i Jönköping.

Katolik.nu
Mera om katolsk tro.

Katolska kyrkans katekes
Systematisk mycket omfattande text om katolsk tro, Bra att använda som uppslagsbok om man söker efter hur Katolska kyrkan resonerar i olika frågor med referenser till bakomliggande bibeltexter och kyrkliga dokument. Rekommenderas ej att läsa från pärm till pärm. Vill man ha en översikt att studera som lärobok rekommenderas istället ungdomskatekesen, YOUCAT som gavs ut på en rad olika språk i samband med Världsungdomsdagen i Madrid (2011). Katekesen är framtagen av en grupp ledd av kardinal Christoph Schönborn i samarbete med ungdomar och bygger på "Katolska Kyrkans katekes".  

Catechism of the Catholic Church
Samma som ovan, fast på engelska

Katolska dokument (EWTN)
Länksamlingar till katolska dokument, encyklikor, Andra Vatikankonciliet, kyrkofäderna mm. (sökformulär)

Kyrkofädernas skrifter

Catholic Answers
Engelsk kateketisk site